Kuchnia Indiańska

The_First_Thanksgiving_Jean_Louis_Gerome_Ferris

W tym roku na Zlocie chcielibyśmy przenieść Was do czasów Kolonii Plymouth i przedstawić kilka potraw Wampanoagów, którymi podzielili się wraz z Pielgrzymami, w czasach panowania Massasoita. A dokładniej potrawy te wystąpiły przy pierwszych obchodach Święta Dziękczynienia za plony Pielgrzymów Kolonii Plymouth w październiku 1621. Wampanoagowie w liczbie 90 przynieśli świętującym 5 jeleni i razem z nimi obchodzili „dożynki” przez trzy dni.
Chcielibyśmy opowiedzieć o historii kolonii Plymouth i o tym jak Wampanoagowie (Massasoit), Samoset i Squanto (ostatni z Patuxetów) pomogli przybyszom z Europy przetrwać czas próby na nowym lądzie. I co się wydarzyło później, co doprowadziło do Wojny Króla Filipa, (Metacometa, drugiego syna Massasoita)
Wracając do potraw pierwszego Święta Dziękczynienia, które wspólnie ugotowano, a były nimi:

  • Nasaump – tradycyjna „owsianka” Wampanoagów, gęsta masa kukurydziana wraz z jagodami i orzechami, posładzana syropem klonowym,
  • Sobaheg – gęsta zupa na bazie składników Trzech Sióstr i topinamburu,z indykiem lub jeleniem, zagęszczona mielonymi orzechami i nasionami słonecznika,
  • Puttuckqunnege – gotowany lub pieczony chleb kukurydziany. A tak po naszemu to pierożki kukurydziane (kluski) ze zmiażdżonymi orzechami i jagodami
  • Rzepa, marchew i cebula pieczone w syropie klonowym 
  • Sassamanesh – żurawina z dynią w syropie klonowym


Wampanoagowie mawiają, że „każdy dzień, jest dniem dziękczynienia, dziękujemy za światło księżyca, za deszcz potrzebny uprawom, zawsze jest Coś, za co możesz być wdzięczny, znajdź to i dzisiaj”.

Madzia Lenka

imageedit_3_3273847602

Wróć